marți, 20 aprilie 2010

Radiohead - The Bends [1995]



















1. Planet Telex
2. The Bends
3. High and Dry
4. Fake Plastic Trees
5. Bones
6. (Nice Dream)
7. Just
8. My Iron Lung
9. Bullet Proof..I Wish I Was
10. Black Star
11. Sulk
12. Street Spirit (Fade Out)

După succesul subit pe care care l-a avut primul album"Pablo Honey" -în special single-ul "Creep"-, Radiohead a susţinut un lung turneu care s-a întins aproape pe doi ani, fapt care a generat ceva stres între membrii trupei - care era cât pe ce să se destrame. După acest turneu, a început lucrul la următorul material, EP-ul "My Iron Lung", ce avea să marcheze trecerea la o mai mare profunzime a muzicii Radiohead, concretizată pe cel de-al doilea album "The Bends".
Acest album este prima colaborare cu inginerul de sunet Nigel Godrich, -despre care se spune că este "al şaselea membru al trupei"-; o colaborare trainică, ce se va extinde şi pe celelalte albume ale formaţiei.
Faţă de primul album, se simte o utilizare mai amplă a keyboardurilor şi se schimbă stilul introspectiv post-grunge într-un rock mai deschis, iar tematatica versurilor lui Thom Yorke creşte de la frământările personale la probleme sociale şi globale. Artworkul e realizat de Stanley Donwood împreună cu Yorke, sub numele de "The White Chocolate Farm" -nume mai târziu redus la Tchock-, Donwood realizând mai toate copertele viitoare ale materialelor Radiohead.
"The Bends" a generat critici pozitive la vremea lui, chiar mai mult decât precedentul său, aflându-se pe locul 110 la Rolling Stone's 500 Greatest Albums of All Time.

Albumul meu preferat de la Radiohead este cel care urmează după acesta şi anume "OK Computer", pe care îl consider unul dintre cele mai bune albume rock din toate timpurile. Dar cu siguranţă "The Bends" reprezintă un moment cheie în istoria trupei, care întăreşte toată ideea de Radiohead.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu